Opleiding Particulier Onderzoeker / Privé-Detective

foto ben zuidema

Er zijn diverse benamingen voor het bijzondere vak van privé detective zoals het vaak in de volksmond nog wordt genoemd. In de Wet heet deze branche recherchebureau. Deze benaming wordt dan ook in de bedrijfsvoering gebruikt. Het verplichte en erkende diploma heet particulier onderzoeker. Naast het behalen van het diploma is daarnaast een vergunning van de Overheid (Ministerie van Justitie) vereist.

De opleiding privé-detective / Particulier Onderzoeker bij Nederlands bekendste privé-detective Ben Zuidema is een ERKENDE opleiding. (sinds kort ook erkend in België**) Gediplomeerde particulier onderzoekers mogen zich ook RECHERCHEUR noemen. 

Naast de theoretische kennis besteedt rechercheschool Ben Zuidema ook aandacht aan de praktijk waardoor de lesstof beter begrepen wordt. Wij zijn van mening dat onze cursisten niet alleen theoretisch moeten worden opgeleid maar ook de basis praktijk meegegeven moet worden. Tijdens deze opleiding krijgen de cursisten dan ook al enkele praktijkoefeningen waarmee hen vaardigheden worden aangereikt om het vak zelf te kunnen uitoefenen. Daarnaast staan wij de cursisten tijdens en na het afronden van de opleiding met raad en daad terzijde met advies en hulp voor o.a. het starten van een eigen bedrijf of vergunningsaanvraag.

Bijzonderheden opleiding: 

voor het volgen van deze opleiding, die in wordt afgerond met het SVPB examen voor het behalen van het diploma particulier onderzoeker, heeft de cursist de keuze uit de navolgende opleidingspakketten:

Pakket 1 Theorie opleiding (Kosten 1150,—incl. Btw) 

bestaande uit:

 • 4 dagen klassikaal les in kleine groep tot maximaal 8 personen
 • Interne proeftoets
 • Examenvoorbereiding basiskennis en wettelijke kaders
 • Examen voorbereiding  onderzoek en rapportage ( 5 contactmomenten)

Inclusief lunch en lesmateriaal
Exclusief examenkosten SVPB ( ca. 254 euro excl. Btw) Pakket 1 is geschikt voor personen met een politie of mareschaussee achtergrond.

Pakket 2 (kosten 1550,—incl.btw) 

Opleiding bestaande uit:

 • Pakket 1 plus aangevulde met: 
 • 2 dagen praktijktrainingen waarin de meest in gebruik zijnde methoden worden geoefend en toegepast (basis interviewtechniek en toepassing technische hulpmiddelen)
 • 3 maal extra examenvoorbereiding onderzoek en rapportage ( 8 contactmomenten).

Inclusief lunch en lesmateriaal
Exclusief examenkosten SVPB ( ca. 254 euro excl. Btw) Pakket 2 is geschikt voor personen met een beveiligings of boa achtergrond.

Pakket 3 (kosten 1995,— incl. Btw)

Deze opleiding bestaat uit:

 • 5 dagen klassikaal theorieles in een kleine groep.
 • Interne proeftoets
 • 2 dagen praktijktrainingen waarin de meest in gebruik zijnde methoden worden geoefend en toegepast (basis interviewtechniek en toepassing technische hulpmiddelen)
 • 1 complete praktijkdag.
 • Uitgebreide examentraining basiskennis en wettelijke kaders
 • Uitgebreide examentraining onderzoek en rapportage ( 10 contactmomenten)

Inclusief lunch en lesmateriaal
Exclusief examenkosten SVPB ( ca. 254 euro excl. Btw) Pakket 3 is geschikt voor iedereen die een carriereswitch wil maken en geen relevante achtergrond heeft.

Eerstvolgende start van deze opleiding:   

 • Maasbracht: 28 september 2019  (lesdag zaterdag om de 14 dagen)
 • Amsterdam: 26 september 2019 (lesdag donderdag om de 14 dagen)

Tijdens de opleiding of na het behalen van het diploma zijn extra verdiepingstrainingen mogelijk. Deze zijn ook toegankelijk voor cursisten van andere opleidingen, particulier onderzoekers die hun kennis willen uitbreiden en medewerkers van Gemeenten, instellingen, bedrijven of particulieren uit hoofde van hun beroep.

Aanbevolen aanvullende verdiepingstrainingen betreffen

(zie verder bij onze opleidingen)

In de afgelopen jaren werden via onze opleiding meer dan honderd gecertificeerde particulier onderzoekers afgeleverd. Ondanks dat feit is er nog steeds een groeiende behoefte aan goede rechercheurs in met name het bedrijfsleven. Opdrachtgevers kunnen binnen ons netwerk dan ook rekenen op bekwame, goed opgeleide en talentvolle particulier onderzoekers uit onze eigen opleiding. 

tel.085-2738330

** Om in België te mogen werken dient aanvullend aan het Nederlandse diploma nog 60 uur een juridische module gevolgd te worden i.v.m. het verschil in wetgeving. De duur in België van de opleiding tot particulier onderzoek is normaal 1 tot 2 jaar)