top of page

Over ons

PRIVÉ-DETECTIVE BEN ZUIDEMA (OPRICHTER)

De oprichter van dit recherchebureau heeft ruim 40 jaar meegewerkt aan vele opzienbarende zaken en is nog steeds actief als privé detective. Hij opereert nu weliswaar meer vanuit de luwte, doch heeft hij vakkundige mensen om zich heen verzameld die ondanks een ruime recherche ervaring bij de politie, dankbaar gebruik maken van de uitgebreide kennis en ervaring welke Ben Zuidema in de achtergelegen jaren als privé detective heeft opgedaan. Ben Zuidema was ruim 35 jaar werkzaam als informant en infiltrant voor politie en justitie in binnen- en buitenland. Tot begin jaren ’80 bleef hij anoniem tot een medewerker zijn identiteit verkocht aan het Algemeen Dagblad voor 1500 gulden tipgeld. Vanaf dat moment was Ben Zuidema  “vogelvrij” . Een groot aantal misdrijven werden – pas vaak na vele jaren werk – opgelost.

benzuidema.png

Uitgangspunt van Ben Zuidema was toen: “Een zaak is pas opgelost als de goederen terug zijn en de daders gearresteerd en veroordeeld”.

Over zijn leven en werken is ook een boekenserie verschenen waarin wordt beschreven hoe hij met dit gevaarlijke werk is begonnen en over de moeizame manier waarop zaken werden opgelost. Daarnaast verschenen in de loop van jaren vele honderden artikelen in binnen- en buitenlandse media. Ook zijn er spectaculaire documentaires gemaakt op tv en kreeg een 5-delige radiodocumentaire in Lissabon de Zilveren Roos.

Door de media is altijd veel aandacht besteed aan de zaken die Ben Zuidema heeft opgelost. Van de schrijvende pers kreeg hij een eretitel. Die titel prijkt nu op de covers van een serie spannende boeken, gebaseerd op de waar gebeurde verhalen van: MEESTERDETECTIVE BEN ZUIDEMA. Er is veel te doen geweest over de geheime politiediensten in Europa. Denk maar aan de problemen rond de Nederlandse oud-commissaris Toorenaar, de schandalen over de undercovers Haupt en Fifi van de Duitse BKA, de ondergang van het Belgische BIC en de NBD (onder leiding van kapitein Leon François). En als klap op de vuurpijl, zo’n 15 jaar later, de IRT-affaire in Nederland. Hoe kon dit gebeuren en wie of wat was daar de oorzaak van? Ben Zuidema werkte 35 jaar lang samen met de geheime politiediensten. Geflankeerd door Nederlandse, Duitse en Belgische, maar ook Amerikaanse undercovers infiltreerde hij in talloze misdaadorganisaties. Hij maakte de opkomst en ondergang van geheime diensten van dichtbij mee. Zoals gezegd zijn de verhalen over zijn ervaringen wereldkundig gemaakt. Auteur Leon Zoeteman verwerkte de dossiers van de burgerinformant en infiltrant Ben Zuidema in een aantal spannende detective romans.

bottom of page